Täti Pensiön penseää tarinaa

Julkinen tupakointi

10.09.2003 23.47 - terveys yhteiskunta 

Julkinen tupakointi on suuri ongelma, johon ei kukaan suostu puuttumaan. Jostain syystä pieni ihmisryhmä saa häiriköidä muiden elämää ja vaarantaa heidän terveytensä ilman mitään rangaistusta. Miksi näin?

Tupakointi on vaarallista, kaikki tietävät sen. Kaikki tietävät myös, ettei saa lyödä tai muuten vahingoittaa toista. Mutta miksi ei ole yleisesti tiedossa, ettei toista saa vahingoittaa myöskään tupakoinnilla? Jos joku haluaa väkisin tuhota oman terveytensä, se on hänen valintansa. Kuitenkin siinä vaiheessa kun henkilö päättää tulla tuhoamaan muiden terveyttä, tai vähimmillään puuttumaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, asialle pitäisi tehdä jotain. Jokaisella pitäisi olla oikeus liikkua ulkona rauhassa, ilman päällekäyvää savua.

Miksi julkisten rakennusten edessä on tuhkakupit? Miksi muiden pitää kärsiä siitä, että joku on addiktoinut itsensä aineeseen? Miksi pitää pahimmillaan odottaa junaa tai linja-autoa sateessa, kun tupakoija on päättänyt katoksen kuuluvan hänelle ja savuilleen? Miksi tupakoijat eivät itse ymmärrä tätä? Miksi liikennevaloissa on aivan pakko mennä joko joukon keskelle tai ainakin sille puolelle, josta tuuli puhaltaa savut varmasti muiden puolelle? Miksi?

Tarvittaisi asetus, joka kieltäisi tupakoinnin sellaisissa paikoissa, joissa muiden ihmisten on pakko olla. Esimerkiksi juna-asemilla, bussipysäkeillä, risteyksissä jne. Ei ole oikein, että muutama ihminen saa tuhota muiden mukavan ulkonaolon vain sillä, että he haluavat tyydyttää addiktionsa.

Ja kyllä, olen itsekin ollut tupakoija joskus nuorena tyttönä, yritin kuitenkin käyttää päätäni jo silloin enkä tuprutellut ihmisjoukoissa. Jos jonkun päälle olen savuni hönkinyt, olen pahoillani, se ei tule toistumaan.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

(anon, 17.02.2010 16.26)

buuuuuuu

Hermann (anon, 14.06.2010 18.56)

Tupakkaa vaan keuhkoihin ja koko voimalla vieressä istuvan naamaan. Johan antaa tilaa tupakoida.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu