Ruotsissa ollaan suosittelemassa julkiselle sektorille anonyymiä työnhakua. Hakulomakkeissa ei siis tarvitsisi olla nimeä, osoitetta eikä siviilisäätyä. Menettelyä on myös hieman mainostettu yksityissektorille alkuvaiheen menettelyksi.
Mielestäni tämä idea on loistava. Henkilön nimi, asuinpaikka tai siviilisääty ei 99 %:sti liity mitenkään kyvykkyyteen hoitaa työnsä. Nykyään pahimmillaan pyydetään jopa kuva, jotta voidaan karsia työntekijöitä. Mitä merkitystä on toimistotalossa puhelimen välityksellä työskentelevän ihmisen ulkonäöllä? Pomot eivät jaksa katsella "rumia" ihmisiä? Vai halutaanko "rumia" ihmisiä, joiden arvellaan pysyvän pitkään kyseisessä hommassa?
Itse mieluusti näkisin Suomessakin tällaista toimintaa. Varsinkin alkuvaiheessa voitaisi karsia työnhakijat vain ansioiden perusteella, sen jälkeen mahdollisesti otetaan nimet esiin kun aletaan pyytää haastatteluun. Monesti ei kyllä tässäkään vaiheessa nimiä tarvittaisi, vasta kun laitetaan palkkatiedot ylös. Lienisi silti outoa mennä haastatteluun kertomatta nimeään, ehkä ei muutaman vuoden päästä tunnukaan.