Täti Pensiön penseää tarinaa

Pakkoruotsin vastustus

01.12.2003 16.02 - opiskelu yhteiskunta 

Jo vuosikausia kytenyt "pakkoruotsin" vastustus on omituinen ilmiö. Juuri kenelläkään sen vastustajalla ei ole mitään perusteluja ruotsin opetuksen poistamiselle. Silti sitä hoetaan koko ajan ja kuvitellaan tämän muuttavan asioita. Turha toivo.

Jokainen peruskoulun käynyt tietää, että siellä opetetaan paljon "turhia" asioita. Melkein voisi sanoa, että "turhien" asioiden osuus on isompi kuin "hyödyllisten". Mutta harva miettii miksi. Miksei kukaan nouse barrikaadeille siitä, että lapsille syötetään kauheat määrät tietoa kasveista ja eläimistä biologian tunnilla, eikä iso osa heistä ikinä tee mitään sillä tiedolla, että kampelalla on omituiset silmät tai että solussa on kromosomeja. Harva huutaa siitä, että lapsille opetetaan kuvaamataitoa ja musiikkia, vaikka taiteilijoita tulee harvasta. Miksi?

Ruotsin kielen opetuksen vastustus on täysin tunnepohjainen massailmiö. On hienoa olla sitä vastaan. Ruotsalaiset on huonompia kuin me, miksi opettelemme heidän kieltään? Mikseivät he opettele suomea? Eihän ruotsilla tee mitään kun kuitenkin englannilla pärjää. Suomenruotsalaiset ovat turhaa snobiväkeä ja jos eivät osaa suomea vaikka asuvat Suomessa, se on voivoi. Ja niin edelleen. Tuntuu siis etteivät he ole pitäneet korviaan auki historian tunnilla (jälleen yksi "turha" oppiaine).

Suomella on paljon syytä opettaa kaikille kansalaisilleen ruotsia. Historialliset syyt suurimpina. Ja jos mietitään paljonko ruotsinkielisiä (ei siis vain suomenruotsalaisia) Suomessa on, on se aika iso luku. Ruotsin kieli on myös Suomen virallinen kieli, vaikkei sitä moni ymmärräkään. Ja Itä-Suomessa mietitään josko alueellisesti määritettäisi venäjäkin viralliseksi kieleksi, ainakin kunnallistasolla. Joten tuskin kielet ainakaan tulevat vähentymään.

Itse en kouluaikana juuri pitänyt ruotsista. En vihannut sitä, mutta se tuntui vaikealta. Ja varmasti tuntuu monesta muustakin, aloitetaanhan englannin opiskelu jo kolmannella luokalla rauhassa, kun taas ruotsia aletaan opiskella vasta kolme vuotta myöhemmin. Ja pitäisi saada sama taso kuin englannille. Tämä ei onnistu millään. Ehkä ruotsia pitäisi opettaa jo ala-asteella?

Ruotsin opetus ei välttämättä silti ole niin tärkeää enää nykypäivän Suomessa. Vaihtoehtona itse näkisin mieluusti valinnaisen pakollisen kielen, tai uuden kurssin, jossa käytäisi läpi erilaisia kieliä, viitotuista kirjoitettuihin ja puhuttuihin. Kieli on kuitenkin tärkein kommunikaatiomenetelmä ihmisten välillä, on se sitten eleillä tai sanoilla. Tämän vuoksi kielten opetusta ei pitäisi ainakaan vähentää. Kuitenkin kun ottaa huomioon äidinkielen surkean tason suomenkielisillä, voi miettiä pitäisikö sittenkin keskittyä panostamaan siihen ja vähentämään muita kieliä.

Kommentoi

Lisää kommentti

Nimi:
Email:
Kotisivu:
Kotisivu:
Kommentti:

Kommentit

Pauli Ojanperä (anon, 01.05.2006 19.28) kotisivu

Opiskelumotivaatio on ruotsin opetuksen suurimpia ongelmia. Ruotsin oppiminen on vähentynyt lukioissa. Suomen kielikoulutuspolitiikkaa pitkään tutkineen emeritusprofessori Kari Sajavaaran mukaan kansalliskielten asema on keskusteluiden "kuuma peruna". Hänen mukaansa ruotsin taito on romahtanut, eivätkä ruotsin kielen opiskelun perustelut tehoa lapsiin tai heidän vanhempiinsa.

Julkaisussaan professori Sajavaara katsoo ruotsin kielen pakollisuuden olleen "puhtaasti poliittinen ratkaisu, jota tehtäessä ei ole otettu huomioon pedagogisia tai koulutuspoliittisia näkökohtia." Hänen mukaansa "pakollisuuden perustelut ovat oppimiseen asennoitumisen kannalta, erityisesti peruskoulussa, lähes kestämättömät." Hän pitää epäjohdonmukaisena, että kielikysymyksessä vedotaan tasa-arvoon vaikka kieliryhmien lähtökohdat pakollisen kielen opiskeluun ovat aivan erilaiset. Sajavaara katsoo pakollisen ruotsin opiskelun rajoittavan oppilaiden kielivalintoja: "Pakollisena ruotsi vie yhden kielen paikan oppilaiden ohjelmasta." Hän siteeraa tutkimusta, jossa 80 prosenttia peruskoululaisista ja heidän vanhemmistaan esitti ruotsin opiskelun vapaaehtoistamista.

Pauli Ojanperä (anon, 01.05.2006 19.31) kotisivu

Suomalaisuuden liiton Taloustutkimus Oy:ltä vuosina 1990–2003 tilaamien kyselytutkimusten mukaan 66–72 prosenttia suomalaisista vastustaa ruotsin kielen opiskelun pakollisuutta tai kannattaa sen vapaaehtoistamista. Vuonna 1992 yli 90 prosenttia peruskoulun kolmannen ja neljännen luokan oppilaiden vanhemmista kannatti pakollisten kielten määrän vähentämistä. Valittujen palojen vuonna 2000 teettämän tutkimuksen mukaan 64 prosenttia suomalaisista haluaa luopua pakollisesta ruotsin opiskelusta. Civics-tutkimuksessa vuonna 2000 suomenkielisten koulujen nuorista 67 prosenttia kannatti ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoistamista. Tutkimuksessa parhaimmat yhteiskunnalliset tiedot omanneet nuoret olivat kriittisimpiä ruotsalaisuuden suhteen. Folktingetin tutkimuksessa vuonna 1997 ruotsin pakolliseen opetukseen suhtautuivat kielteisimmin korkeakoulututkinnon suorittaneet. Eurobarometri 2006:n mukaan vain 38 % vanhemmista valitsisi lapsensa toiseksi vieraaksi kieleksi ruotsin.

pälä pälä (anon, 31.01.2007 18.13)

ruotsin kielen opiskelu on ihan turhaa! sillä ruotsissa pärjää enkullakin. olisi hyödyllisempää opiskella yleisempää kieltä...en vain löydä sivuja mistä löytäisin jonkinlaisen tilaston missä on tietoa eniten käytetystä kielestä!!!!

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu