Täti Pensiön penseää tarinaa

Viestintäviraston tietoturvamaksu

16.03.2005 10.00 - IT-ala yhteiskunta 

Viestintävirasto tosiaankin yrittää viedä läpi lakia joka velvoittaisi jokaisen FI-domainin omistajan maksamaan heille "tietoturvamaksua." Tätä perustellaan sillä, että Ficoran perustama CERT-FI -työryhmä on kaikille yrityksille tarpeellinen. Omituista asiassa on se, että rajaus tehdään verkkotunnusten mukaan.

Ficoran mukaan asiaa ei voisi muuten hoitaa tarpeeksi tasapuolisesti. Ihmetyttää miten Ficora määrittelee tasapuolisuuden, kyseinen ehdotus kun vain lisäisi sitä. Jos yritys ostaa yhden FI-domainin, maksaa silloin yhden osan tietoturhamaksua. Ostat kymmenen, maksat kymmenkertaisen maksun. Ostat sata com-domainia, et maksa mitään. Missä siis idea?

CERT-FI -toiminta on muutenkin yrityksiä hyödyttämätöntä toimintaa. Ficoran edustaja ei osannut sanoa yhtään tapausta, jossa heistä olisi ollut jotain apua. Ihmetyttää miksi sitten hehkutetaan tätä niin tarpeellisena, jos mitään hyötyä ei ole nähty vieläkään.

Ja miten nämä maksut pitäisi sitten periä? Jos vaikka niiltä, joita tämä toiminta ehkä vähän edes hyödyttää, eli kuluttajilta. Suomessa hehkutetaan olevan laajakaistaliittymiä miljoonan paikkeilla. Tietoturhamaksua pitäisi saada vuodessa puoli miljoonaa euroa. Pikainen laskutoimitus siis kertoo, että tarvittaisi neljä senttiä kuukaudessa per laajakaistaliittymä, jotta tämä maksu katettaisi. Vuodessa 50 senttiä per liittymä. Miksi siis ei oteta sitä operaattoreilta suhteessa liittymiin, jolloin maksun maksaisivat ne oikeat tahot? Ficora haloo? Liian yksinkertaista?

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu