Wikipediaa on hehkutettu joka suunnalta sopivin väliajoin, milloin alkuperäistä, milloin suomalaista. Suomalaisessa ei paljoa hehkuttamista ole, artikkelit ovat kovin keskeneräisiä, sekavia ja virheellisiä. Tynkiä on paljon, mutta silti hehkutetaan määrää.
Ensin ITviikolta tuli "tutkimus" suomalaisen Wikipedian sisällöstä. Arvosana oli kehno ja sen arvasikin. Aiemminkin on nähty miten huonot suomentajat ottavat alkuperäisestä satunnaisia pätkiä, tapellaan "faktoista" ja muutetaan eestaas sisältöä. Ei toimi.
Nyt sitten tapahtui pahempi: John Seigenthaler, entinen John Kennedyn avustaja, on nostanut meteliä, koska Wikipedia väittää hänen olleen epäilty Kennedyn murhaan! Tämä muutos tietoihin on tehty kuukausia sitten ja kukaan ei ole korjannut sitä. Siinä taas nähtiin se nopea korjaustahti, jota Wikipedistit hehkuttavat.
Nyt sitten Wikipedian sääntöjä muutetaan. Uusia artikkeleita ei voi kirjoittaa ilman rekisteröitymistä, muutoksia voi tehdä. Auttaa varmasti paljon. Ja vieläkin voi nimimerkin taakse piiloutua, eli ei vaadita mitään osaamista, tietoa tai vastuunottoa kirjoituksilta. Hienoa.
Pitäisiköhän sitä pistää pystyyn vastaava projekti, mutta siten, että jokainen kirjoittaja on itsenään tuottamassa sisältöä. Täyttä varmuuttahan ei identiteeteistä saada, mutta olisi ainakin jotain laatua saatavilla. Miksi olisi kenellekään ongelma seisoa tietosanakirjan asioiden takana?