Täti Pensiön penseää tarinaa

FI-verkkotunnus - merkki hankaluudesta

30.12.2005 09.11 - IT-ala 

Viestintävirasto ja Accenture ovat suuressa viisaudessaan päättänyt tehdä FI-verkkotunnusjärjestelmästä mahdollisimman hankalan ja huonon. Näennäisen "turvallisuuden" nimissä on palvelu alunperin tehty toimimaan vain yhdelle selaimelle (tämä oli varmaankin Accenturen valinta, saivat lisärahaa kun korjasivat toimimaan muillakin), whois-palvelun puutetta seliteltiin vaikka millä kunnes se vihdoinkin saatiin tehtyä jne. Nyt ilmeni uusi hankaluus: verkkotunnuksen siirto kun sen hankkii "palveluntarjoaja" itselleen.

Jos "palveluntarjoaja" rekisteröi itselleen domainin ja haluaisi siirtää sen toiselle taholle, sepä ei noin vain onnistukaan. Tätä varten pitää luoda uusi tunnus! Ainoastaan "haltija" voi domainin siirtää. Mitään järkeä tässä ei ole, Viesintäviraston edustaja vain kommentoi "voihan se tuntua hassulta jos on vain muutama verkkotunnus." Kyllä se tuntuu hassulta vaikka niitä olisi enemmänkin.

Kun uuden tunnuksen rekisteröi, pitää vielä liittää halutut domainit tähän tunnukseen. Domainit voi liittää, jos Y-tunnus on sama sekä domainissa että "haltijatunnuksessa." Miksiköhän tämäkään ei voi tapahtua automaattisesti? Myös "palveluntarjoajatunnuksessa" on Y-tunnustieto, miksi sillä siis ei saa tehdä siirtosuostumusta?

Odotan innolla mitä seuraavaksi. Hinnoista on turha puhuakaan, FI-verkkotunnus on kallis ja kovasti hehkutettu tietoturhamaksu uhkaa myös nostaa hintoja. On se hassua miten yritys tarvitsee enemmän tietoturvaa, jos sillä on FI-domain (saati kymmenen).

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Pappa Kärttynen (anon, 14.02.2006 22.36)

"on palvelu alunperin tehty toimimaan vain yhdelle selaimelle" Tämä ei ole koskaan pitänyt paikkaansa, Verkkotunnuspalvelu toimii käytännössä kaikilla nykyaikaisilla selaimilla. Operan toiminnassa oli alussa ongelmia.

-Tulee ymmärtää että "palveluntarjoajan" ja "verkkotunnuksen haltijan" tunnukset on tarkoitettu täysin eri asioihin. Verkkotunnuksen haltijan tunnuksilla voidaan hallita omia verkkotunnuksia. Palveluntarjoajan tunnus on tarkoitettu nimensä mukaisesti palveluntarjoajille, jotka rekisteröivät verkkotunnuksia muille tahoille.

"Domainit voi liittää, jos Y-tunnus on sama sekä domainissa että "haltijatunnuksessa." Haltija tietänee y-tunnuksensa/rekisterinumeronsa kun rekisteröityy palveluun.

"Fi-verkkotunnus on kallios" Fi-verkkotunnus on hinnaltaan täysin kilpailukykyinen verrattuna muihin ccTLD verkkotunnuksiin.

Täti Pensiö (17.02.2006 14.40)

No huonosti se oli tehty kun ei oikeasti toiminut kunnolla kuin IE:llä. Paljonhan siellä jouduttiin korjailemaan asioita ennen kuin alkoi toimia. Jos suunnittelu tehtiin kaikille selaimille, miksi ei toiminut?

Miksei palveluntarjoaja voi hankkia itselleen domaineja? Tietenkään toisten domaineja ei saa käpälöidä väärin, mutta voisi sitä edes omiaan. Nykyinen ajatus on todella ärsyttävä, jos on molemmat roolit käytössä.

Totta kai tietää, mutta miksi eivät automaattisesti mene? Ei nyt mitään Y-tunnuksia syötellä, joten ei sitä tarvitse tietää. Mutta pitää jokainen domain erikseen etsiä ja liittää. Hankalaa, oikeasti.

Verrataanpas hintoja (3v):
UK 175 €
Saksa 174 € (eka vuosi olisi kalliimpi vielä)
Espanja 82,75 € / 34,9 €
Suomi 52 €
Ruotsi 36 €
Kreikka 33,8 € (en saanut selvää onko varmasti ALViton)
Ranska 27 €
Tokelau 25 €
Italia 14,79 €

Onhan noita pari kalliimpaa, mutta on halvempiakin. Kai se sitten on kilpailukykyistä ettei ole kallein ainakaan. CNOIB-domainien kanssa vaan hintataso on alempi ja muutokset sujuvat hieman mukavammin. Eikä lähetellä virheellisiä "nimipalvelut ei toimi"-ilmoituksia vähän väliä.

Sentään nimipalvelinten vaihtomaksu poistui, mutta eiköhän se vain tarkoita sitä, että tietoturhamaksu laitetaan pian voimaan. Jos sellainen tulee, sehän vain tarkoittaisi sitä, että kannattaa hankkia muita domaineja ja olla turvassa. FI-domainin hankkimalla joutuu maksamaan lisää turvasta, eli sehän on turvaton. Näkee miten Viestintävirasto tämän hoitaa.

Pitäisikin tutkia raporteista paljonko uusi, automatisoitu verkkotunnuspalvelu maksaa, jos TV-maksujenkin keräämiseen saadaan yli 10 M€ vuodessa menemään. Viestintävirasto on tunnetusti kustannustehokas. Osasihan ottaa vanhan kumppaninsa tekemään tämänkin järjestelmän, kalleimmalla hinnalla mitä kukaan tarjosi.

Pappa Kärttynen (anon, 16.03.2006 16.24)

Vielä lisäystä

-Tietoturvamaksua ei ole eikä tule fi-verkkotunnuksiin

-Järjestelmä alunperinkin toimi muun muassa IE:llä, Netscapella, Mozillalla... ainoa joka oli selvästi rajattu pois oli Opera. Mutta sitäkään ongelmaa ei ole enää.

Hinta tulee suhteuttaa myös myönnettyjen verkkotunnusten lukumäärään. Iso maa (paljon delegointeja) Voi myöntää verkkotunnuksen pienemmin kustannuksin. (Tietynlainen, hyvin samankaltainen, perusinfra yms pitää aina olla)

"Miksei palveluntarjoaja voi hankkia itselleen domaineja? " Palveluntarjoaja voi rekisteröidä verkkotunnuksia kaikille tahoille, myös itselleen. Mutta joitain asioita verkkotunnukselle voi tehdä vain sen haltija. Tämä jako voi toki hämärtyä varsinkin hyvin pienen yrityksen ollessa kyseessä.


"miksi eivät automaattisesti mene?" Tässä tullaan siihen ongelmaan että millä perusteella esimerkiksi palveluntarjoajan rekisteröimä verkkotunnus voidaan automaattisesti liittyä johonkin käyttäjätunnukseen? Eli tietoturvasyyt, kuka tahansa voi rekisteröityä verkkotunnuspalveluun. Mitä jos verkkotunnus jotenkin automaattisesti yhdistyisi johonkin rekisteröityneeseen käyttäjään, ei liene hyväksyttävää?

Tämän vuoksi verkkotunnus täytyy erikseen liittää käyttäjätunnukseen valtuutusavainta käyttämällä.

Oletko jollain tavalla tarkemmin tietoinen verkkotunnusjärjestelmästä tehdyistä tarjouksista ja niiden yksityiskohdista? Aivan, taitaa olla huhupuheita.

Niin ja järjestelmästä. Kuka tahansa voi tarjota järjestelmää vaikka eurolla, eri juttu sitten minkälaista ja onko tarjous muutenkaan miltään osin uskottava. Jos pyydetään hevosta ja tarjotaan aidan seivästä, se seiväskö sitten pitää ostaa, kun saa "halavalla"...? Ja seivästoimittaja on muutenkin melkein konkurssissa, eikä sillä ole mitään referenssejä edes seipäitten toimittamisesta, kun referenssit liittyy ainoastaan koirientrimmaukseen.

Jos ja kun olet tulevaisuudessa jossain isommassa tietojärjestelmä hankkeen hankinnassa mukana, tulet huomaamaan että asiat eivät ole ihan niin suoraviivaisia kun ne täysin sivullisten mielestä näyttää.

Täti Pensiö (22.03.2006 09.43)

"Oletko jollain tavalla tarkemmin tietoinen verkkotunnusjärjestelmästä tehdyistä tarjouksista ja niiden yksityiskohdista? Aivan, taitaa olla huhupuheita."

Olen kyllä, nämä tarjoukset kun ovat julkista tietoa. Valittu tarjoaja oli kallein, tarjolla oli huomattavasti edullisempia ratkaisuja. Valittu tarjoaja oli myös se, jota oli käytetty aiemminkin selvitysten tekoon jne. Eli ei tuo nyt ihan näytä siltä että kaikki lähtökohdat on otettu huomioon. Puhumattakaan perusteluista valinnalle.

Sinä siis tiedät, että kaikki muut tarjoajat olivat konkurssin partaalla jne? Hassusti ovat vieläkin toiminnassa ja tekevät isojakin järjestelmiä. Miten tuntuu, että jollakulla on nyt lehmä ojassa ja syvällä?

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu