Täti Pensiön penseää tarinaa

Oikeusasiamies tuomitsee uskonnollisen jakelun kirkkoon kuulumattomille

14.06.2006 07.47 - uskonto 

Vantaan Sanomat uutisoi 11.6.2006 eduskunnan oikeusasiamies Jukka Lindsted tehneen päätöksen kahden vantaalaisen valituksessa Vantaan Laurin ja Tikkuristin jakelusta kirkkoon kuulumattomille. Valittajien mielestä lehtien jakaminen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattomille on uskonnonvapauslain vastaista ja uskontoon pakottamista.

Oikeusasiamiehen päätös oli erittäin positiivinen: näin ei saisi tehdä. Yllättäen kirkko ei tätä näkemystä jaa. Esimerkiksi Vantaan seurakuntayhtymän lakimies Pekka Laakso on sitä mieltä, että perustelut ovat heppoisia ja "perustuslain tulkintaa on laajennettu keinotekoisesti ja ilman pitäviä perusteita." Tietysti, kirkkohan ei haluaisi mitään erivapauksia menettää.

Oikeusasiamies vertaa hengellistä jakelua muihin ilmais- ja mainosjakeluihin ja on sitä mieltä ettei näitä voi verrata. Jos henkilö ei kiellä mainosjakelua, sitä saa tehdä. Hengellistä materiaalia ei silti saa tuputtaa.

Kenestä tuntuu tutulta perustelulta Laakson heitto: "Se, joka ei halua lehteä, voi panna sen sivuun samalla tavalla kuin radion voi sammuttaa tai televisiokanavaa voi vaihtaa kun sieltä tulee uskonnollista ohjelmaa." Hmm... Roskapostia taidettiin selitellä samalla tavalla. "Helppoahan se on painaa deleteä vaan." Joopajoo, onhan se niille parille mutta kun tulee satoja viestejä päivässä.

En ymmärrä myöskään mikseivät seurakunnat ajattele säästöjä. Ai niin, kirkko on sikarikas, joten ei väliä vaikka painetaan ylimääräistä lehteä. Ja väliä sillä puumassalla joka niihin menee.

Kehotankin nyt kaikkia uskontokuntia lähettämään kaiken mahdollisen materiaalin Pekka Laaksolle, hänhän antaa tässä siihen suostumuksen. Hän voi vapaasti olla lukematta sitä sitten. Ja voisi selvittää sähköpostiosoitteen ja alkaa sinne toimittaa materiaalia kommentilla "tämähän on niin helppo poistaa, ei tämä sinua häiritse." Katsotaan kauanko on samaa mieltä...

Asiasta on keskustelua Helsingin Sanomien sivuilla ja kristillisten kansanedustaja Päivi Räsänen on tehnyt kannanoton asiasta

Keskustelussa on taas selkeä kahtiajako: toiset eivät halua tällaista hengellistä hapatusta, syystä tai toisesta. Toiset taas eivät tajua tätä vaan pitävät sitä itsestäänselvyytenä että Kirkko isolla koolla saa jakaa mitä haluaa minne haluaa ja jos se kielletään, pitäisi kieltää kaikki kebab-mainoksista lähtien. Eli tässä ei ymmärretä ihmisten halua päättää itse mitä materiaalia haluaa saada.

Räsänenkin ihmettelee pitääkö kaikista lehdistä kieltää kristillinen materiaali ettei vain sitäkään ole. Miksi? Yleisesti ilmaisjakelulehtien hengelliset jutut ovat hyvin pienessä osassa ja ne voi oikeasti hypätä yli. Samalla tavalla kuin minun ei tarvitse lukea jalkapallouutisia jos haluan lukea lähialueen konserteista. Mutta se, että tungetaan luukusta sisään kokonainen lehti tätä hapatusta henkilöille joita se voi suorastaan loukata (kysykää vaikka Uskontojen uhrit ry:ltä), se on suorastaan ajattelematonta.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu