Täti Pensiön penseää tarinaa

Virossa äänestys nykyaikaan

05.09.2005 09.04 - politiikka 

Virossa on päätetty sallia verkkoäänestys kunnallisvaaleissa. Asiaa on puitu aiemminkin ja ehdotus on äänestetty nurin esimerkiksi sillä, että verkkoäänestäjä voi vaihtaa ääntään myöhemmin. Tätä on perusteltu sillä, että vaalisalaisuus pidetään paremmin kun henkilö voi käydä vaihtamassa ääntään, jos hänet ensin pakotetaan äänestämään jotakuta toista.

Vaihtamismahdollisuus kylläkin avaa toisenlaisen uhkakuvan. Ääni pitää liittää käyttäjään, joten on mahdollista nähdä mitä kukin äänesti. Tietysti tällaisia tietoja ei varmastikaan käytetä, oikea tapa olisi rikkoa heti äänestyksen jälkeen linkit äänen ja käyttäjän välillä, joten ainakaan äänestyksen loputtua ei ole mitään mahdollisuuksia yhdistää näitä tietoja.

Mielenkiinnolla odotan minkälaisia kokemuksia asiasta saadaan. Suomessakin saattaisivat nuoret edes hieman innostua äänestämään, jos sen voisi tehdä kotoa. Laiskuus kun on sisäänrakennettuna moniin nykynuoriin. (Ihan itsekin ovat kertoneet monet minulle syyksi äänestämättömyyteen sen, että pitää raahautua äänestyspaikalle)

Comment

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu