Täti Pensiön penseää tarinaa

Anonyymiä työnhakua

13.01.2006 09.24 - yhteiskunta 

Ruotsissa ollaan suosittelemassa julkiselle sektorille anonyymiä työnhakua. Hakulomakkeissa ei siis tarvitsisi olla nimeä, osoitetta eikä siviilisäätyä. Menettelyä on myös hieman mainostettu yksityissektorille alkuvaiheen menettelyksi.

Mielestäni tämä idea on loistava. Henkilön nimi, asuinpaikka tai siviilisääty ei 99 %:sti liity mitenkään kyvykkyyteen hoitaa työnsä. Nykyään pahimmillaan pyydetään jopa kuva, jotta voidaan karsia työntekijöitä. Mitä merkitystä on toimistotalossa puhelimen välityksellä työskentelevän ihmisen ulkonäöllä? Pomot eivät jaksa katsella "rumia" ihmisiä? Vai halutaanko "rumia" ihmisiä, joiden arvellaan pysyvän pitkään kyseisessä hommassa?

Itse mieluusti näkisin Suomessakin tällaista toimintaa. Varsinkin alkuvaiheessa voitaisi karsia työnhakijat vain ansioiden perusteella, sen jälkeen mahdollisesti otetaan nimet esiin kun aletaan pyytää haastatteluun. Monesti ei kyllä tässäkään vaiheessa nimiä tarvittaisi, vasta kun laitetaan palkkatiedot ylös. Lienisi silti outoa mennä haastatteluun kertomatta nimeään, ehkä ei muutaman vuoden päästä tunnukaan.

Kommentoi

Kommentit

7262 (anon, 05.02.2006 18.16)

No tuo on mielestäni aika lailla alakohtaista.

Miksi kaupanala haluaa valokuvan? no harva haluaa vaaleanvihreää irokeesiä ja kahdeksaatoista kasvolävistystä kassatyöhön. Miksikö? no... minä ainakaan en palkkaisi myyjää, jolla on todennäköisempää menettää asiakkaita kuin saada. En nytten arvostele punk tyyliin itseään koristelevia ihmisinä, vaan yleistä ihmisten reagoimista heihin ja vastaavanlailla tavallisuudesta poikkeavin pysyvin tai pitkäaikaisten koristeiden kantajia.

Entäpä, miksi monet haluavat tietää nimesi, kotikuntasi, sotusi yms? no on monia työnantajia, jotka teettävät turvallisuusselvityksen työntekijöistään, ja se on mahdotonta jos ne ei ole tiedossa. Kyseisiä työnantajia on monet yrityssalaisuuksia pitävät firmat, tehtaat yms, poliisi, palokunta, sairaalat, puolustusvoimat, monet rakennusalan yritykset, lastensuojelu, sosiaalityö, yritykset joissa liikkuu isot rahat haetun työntekijän kautta, lakitoimistot, yms yms yms yms. Kyseisiä turvallisuusselvityksiä teettetään pintapuolisina noin 500 000 vuodessa, ja syvempiä noin 30 000 vuodessa.

ja näihin kaikkiin kuitenkin haetaan työntekijöitä työvoimatoimistojen kautta, joten jos kyseisest tiedot jätettäisiin pois, teettäisi se vain lisätyötä yrityksille, kun kyseiset tiedot pitäisi sitten toisella tavalla hankkia, koska palkkauspäätöstä tuskin tehtäisiin jatkossakaan ilman turvallisuusselvittelyä.

Onko sitten niitä jotka jättävät palkkaamatta, kun hakijan paperissa on väärä syntymävuosi, väärä sukupuolis, väärä paikkakunta, väärä siviilisääty, väärä syntymämaa... no varmasti on, ja olen itsekkin kohdannut moista, mutta pitääkin miettiä, että kumpi on parempi ratkaisu.

Itse uskon että työvoimatoimisto muuttuu entistä enemmän "se lain vaatima pakollinen työntekijöiden haku paikka" linjalle, ja työntekijöitä palkataan entistä enemmän muilla keinoilla.

Itse palkkaaja osapuolena en koskaan tee sopimusta ennen kuin olen jutellut palkattavan kanssa, mutta siihen keitä keskusteluun valitaan on harvoin merkitystä sillä mitä muuta paperissa on, kuin ansiot.

Ja voinkin sanoa, että jos et omaa mittavaa ansioluetteloa, paljoa työkemusta, useidenvuosien opintoja ja arvovaltaisia tuttavia ja sukulaisia, niin paras tapa työllistyä on hakeutua kasvotusten käytävään haastatteluun työnantajan kanssa, koska se vakuuttaa 100 kertaa paremmin, kuin musta valkoisella.

(anon, 28.02.2006 19.13)

Hei, niin eikö ole näppärää? Täällä Ruotsissa on nähnyt yhtä ja toista. Etenkin sitä että ihmisen on vaikea päästä edes haastatteluun
jos ei ole syntynyt maassa eikä nimi kalskahda
ruotsalaiselta.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu